Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES MANDULÁS-EPERTORTA

A hétvégén magunknak sütöttem. Mi mást is, mint egy rózsaszín tortát, sok-sok krémmel és habbal, “fehér” piskótával
A gluténmentesség érdekében liszt helyett darált mandulát használtam a piskótában, amit GM és CM fehércsokival ízesítettem. Az epres-krémsajtos krém nagyon jó kiegészítésnek bizonyult A végeredmény egy puha, könnyű torta lett, ami még egy nem éppen szokványos, brutál hamburgeres, barátokkal eltöltött vasárnapi ebéd után is üdítően hatott
A legjobb az egészben, hogy alig lesz a tortában számolandó szénhidrát

Hozzávalók egy 17 cm-es tortakarikához:
Piskóta:
4 tojás szétválasztva
20 gr DW 1:4
90 gr darált mandula
35 gr CM, GM fehércsoki reszelve (Torras)
A tojások fehérjét a negyedannyival kihabosítom robotgéppel. Hozzáadom a tojások sárgáját, és ezzel is habosítom 1-2 percig. A fehércsokit sajtreszelőn lereszelem, majd hozzákeverem a darált mandulához, és apránként szilikonos spatulával a tojásos habhoz forgatom, óvatosan, hogy ne keverjem le a habot. A tortakarika aljába (csak az aljába) sütőpapírt rakok, belekanalazom a piskótatésztát, elegyengetem a tetejét, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Ebbe a piskótába nem tettem olajat, mivel a darált mandula eleve egy nagyon magas olajtartalmú mag, így a szokásostól “szaftosabb” tésztát fogunk kapni.
Ha megsült, lekapcsolt sütőben nyitott ajtónál hagyom kb 5 percig a piskótát pihenni, majd kiveszem és kivágom a karikából óvatosan, és rácson hagyom teljesen kihűlni.

Epres-krémsajtos krém:
1 cs. epres pudingpor (Haas-nak van CM, GM pudingpora)
200 ml tejszín
100 ml víz
1 ek. DW 1:4
Szokásos módon sűrű pudingot főzök, majd teljesen kihűtöm.

200 gr Friss krémsajt (Lidl, vödrös)
3 nagy ek házi CM eperlekvár
2 ek. DW 1:4
100 gr habtejszín
A tejszín kivételével a pudingot kikeverem a krémsajttal és a házi CM eperlekvárral. Végül a habbá vert tejszínnel összekeverem a krémet.
Ezzel a krémmel fogom betölteni a tortát, és a külsejét is bevonom vele vékonyan, amire még jön a “díszítő” krém réteg. A piskótát 3 lapba vágom, betöltöm a krémmel, és a külsejét is megkenem, majd hűtőbe teszem dermedni kissé, hogy a díszítő krém réteget fel tudjuk rá vinni.

Díszítő krém:
200 gr habtejszín
1 ek. DW 1:4
200 gr Friss krémsajt (Lidl vödrös)
A tejszínt kemény habbá verem a negyedannyival, majd a krémsajtot is belekeverem. Itt a krém egyik felét habzsákba kanalazom, a másik feléhez piros ételszínezéket adok, hogy szép rózsaszín legyen a krém, elkeverem, majd ezt is habzsákba töltöm. Hűtőben dermesztem a két habkrémet 20 percig, majd ízlés szerint először bevonom vele a tortát, habkártyával elsimítom az oldalát, majd “rózsákat” nyomok a tetejére.
Ha kissé folyósnak ítéljük meg a krémet, nyugodtan használhatunk dr. Oetker expressz zselatin fixet is, hiszen az cukormentes, és hidegen kell a krémbe keverni. Ezt a tortát most itthon ettük, igaz csak másnap, így majdnem 1 napig állt a hűtőben, és még így is szuperül tartott a krém.
Ez volt az első “ombre” tortám, de tuti nem az utolsó Egyszerű eszközökkel is lehet csinos, különleges tortát készíteni. Mindenkinek nagyon ízlett, nekem ízre visszacsalogatta az Anyukám által gyerekkoromban készített szülinapi gyümölcs tortának az ízét

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply