Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES ERDEI GYÜMÖLCSÖS UNIKORNIS TORTA

Avagy “póni ízű torta” az unoka húgaim szavajárásával élve 
Ez a torta a gombhoz a kabát tipikus esete volt. Történt ugyanis, hogy tovább kísérletezve a pár napja már mutatott fehércsoki dekorgyöngyeimet, újabb szuper állomáshoz érkeztem a témakörben, méghozzá egy tökéletes állagú, nyújtható, formázható, gyurmázható fehércsoki “fondanthoz”. Úgy megörültem, hogy nem kell kidobnom a kővé dermedt “elrontott csokimaradékot” (amit Tamás nagyon önfeláldozó módon el is pusztított volna), hogy magától értetődő módon formáztam belőle gyorsan egy uikornis szarvat, és két fülecskét, csak úgy prószából…Életemben nem dolgoztam még igazi marcipánmasszával és fondanttal sem, sőt, legutoljára talán ovis koromban gyurmáztam, ezért ahogy sikerült a szarv és a fülek, úgy megörültem, hogy gyorsan szúrtam beléjük 1-1 hurkapálcát, és hidegre tettem dermedni.
Láttam Tamás lekonyuló száját, realizálván, hogy ezek után még később fog hozzájutni a jussához (miszerint elpusztítsa az egyszarvat), és vasárnap este 6 előtt nekikezdtem piskótát sütni, hogy legyen már mibe szúrni a póniszarvat és füleket 
A torta alapja egy gluténmentes kakaós piskóta, a belső krém pedig erdei gyümölcsös túró krém. Ebből is látszik, hogy hányféle módon fel lehet ugyanazokat az alapanyagokat használni, és kis változtatással mindig más jellegű tortát kapunk. Ez most egy hagyományos piskóta+krém torta lett, pónis témában 

Kakaós piskóta 17 cm-es tortaformában:
4 tojás szétválasztva
20 gr DW 1:4
1 löttyintésnyi olaj
40 gr barna rizsliszt
40 gr ZP liszt
1 ek. kakópor
Külön felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett egy löttyintésnyi olajat csurgatok bele, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok. Végül a kakaóporral elkevert liszteket is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! Felhívnám a figyelmet, hogy ez egy abszolút sütőpor és szódabikarbóna mentes piskótatészta. Csak alul sütőpapírral bélelt tortakarikába öntöm a maszsát, és a széleit kissé felhúzom, hogy tudjon kapaszkodni. 170 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm, majd lekapcoslt sütőben pár percig pihentetem, majd kiveszem a sütőből és egy késsel kivágom a formából. Rácson hagyom teljesen kihűlni.
A piskóta barna rizslisztből egy álom a teljeskiörlésű lisztek után. Sokkal puhább, egyenletesebb, magasabb. Napok után sem szárad meg, nem zaccosodik, egyszóval fantasztikus. Javaslom azoknak is, akik nem tartanak gluténmentes diétát, hogy próbálják ki, és nézzék meg a különbséget a TK+ZP lisztes piskótához képest. Tényleg csak ódákat tudok zengeni róla.

Krém:
5 marék fagyasztott erdei gyümölcs
2 ek. DW 1:4
250 gr túró
200 gr habtejszín
2 ek. DW 1:4
A fagyasztott erdei gyümölcsöt összerottyantjuk, kanállal szétnyomkodjuk főzés közben, hozzáadjuk a 2 kanál negyedannyit.
Botmixerrel homogénné dolgozzuk, majd 3-4 kanálnyi gyümölcs pépet a túróval alaposan összekeverünk.
A tejszínt 2 kanál negyedannyival habbá verjük, majd összeforgatjuk a túrós masszával.
A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk, majd betöltjük a krémmel. A maradék túrós krémmel a tetejét és a külsejét is bekenjük. Én ekkor egy éjszakára hűtőbe tettem, másnap folytattam.

Külső fehér krémbevonat, lila sörény:
200 gr habtejszín
1 ek. DW 1:4
250 gr mascarpone
2 ek erdei gyümölcspép (átpasszírozott)
A tejszínből a negyedannyival habot verünk, majd hozzá keverjük a mascarponét.
Ekkor még fehér a krémünk, ezzel precízen körbekenjük a tortát, majd a maradék krémhez 2 ek. erdei gyümölcspépet keverünk kézi mixerrel.
Felhelyezzük a szarvat és a fülecskéket, majd habzsákból díszítőcsővel a kívánt formára nyomjuk a paci sörényét.
A csokidekorral kapcsolatban még mindig nem tudok érdemi infót hozni, majd ha már folyamatosan képes vagyok előállítani a kívánt állagot, akkor jelentkezem vele 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply