Egyszerű sütemények/ Gluténmentes

GLUTÉNMENTES MEGGYES-DIÓS KUGLÓF

Régóta nem aktívkodtam az oldalon. Ennek oka nagyon egyszerű volt, sajnos ismét a manduláimmal kínlódtam, ami bruttó 3 héten keresztül kínozott. Nagyon megviselt ez az elmúlt 3 hónap, és őszintén szólva, nem nagyon szeretnék tovább kínlódni vele, így sajnos véget kell vetnünk a 30 éves kapcsolatunknak, és április végén elbúcsúzunk egymástól. Nagyon félek, de reméljük a legjobbakat. Ha abból indulok ki, hogy az én szervezetem mindent fordítva reagál le, mint más humanoid társamnak, még az is lehet, hogy én leszek az első a földön, aki mosolyogva fog ébredni az altatásból, és fájdalom nélkül, boldogan távozik a kórházból… (persze csak sztorizgatok, a lottó ötösnek nagyobb az esélye, mint ennek…  ) (Frissítés: meglepődve olvastam eme kijelentésemet a műtét 1 év távlatából, de tényleg mosolyogva ébredtem az altatásból )

Szóval, a kritikus időszakban fagyasztott meggyet szopogatva éltem túl az elmúlt pár hetet, és már amúgy is régóta terveztem egy jó kis meggyes krémet. Körbenéztem a hűtőben, és az alapanyagok tekintetében kuglófra álltak össze a csillagok, így egy régebbi receptemet alapul véve megszületett ez a klasszikus, romantikus rózsakrémes cukiság. Annyira imádok krémekkel dekorálni, mintázni, egyszerűen kimeríthetetlen lehetőségek vannak pár különböző mintájú nyomócsőben. Jól esik a léleknek ennek a baromi egyszerű, hétköznapi süteménynek a feldíszítése is 

Recept:
3 egész tojás
55 gr DW 1:4
300 gr Friss krémsajt, vagy görög joghurt
125 gr olaj
2 marék meggy (nekem fagyasztott volt)
150 gr barna rizsliszt
75 gr GM zabpehelyliszt
75 gr darált dió
1 csapott kiskanál szódabikarbóna
Egy tálban a tojásokat az édesítővel kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd hozzáadom a joghurtot, és ezzel is alaposan elvegyítem. Hozzáöntöm az olajat, és kézi habverővel addig keverem, amíg teljesen egyneművé nem válik a massza.
A száraz hozzávalókat kimérjük egy külön tálban, majd apránként hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Egy krémes, kanalazható masszát kapunk. Kivajazzuk, majd barna rizsliszttel megforgatjuk belülről a kuglóf sütőformát. Beleöntjük a massza felét, majd a meggyszemeket egyenletesen beledobáljuk, végül a tészta másik felével beborítjuk és előmelegített 165-170 fokos sütőben sütjük légkeverésen kb. 30-35 percig, tűpróbáig. 
Mivel mindenkinek máshogy süt a sütője, nézegessük, 20 perc után szurkálhatjuk is, mennyire sült át a belseje. Ha a kést kihúzva ragacsos lesz a penge, akkor süssük tovább, ameddig kell. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával le is fedhetjük, de hagyjunk annyi rést, hogy a felesleges gőz ki tudjon menni a formából. Ha elkészültünk, akkor a sütőt lekapcsolva és kinyitva pihentessük a tésztát, majd 5 perc után a sütőből kivéve borítsuk rácsra a kuglófot és hagyjuk teljesen kihűlni.


Meggyes-mascarponés krém:
1 cs. vaníliás pudingpor
3 dl meggylé (olvasztott meggy kinyomott leve)
1 púpos ek. DW 1:4
250 gr mascarpone
A meggyléből, negyedannyiból és pudingporból a megszokott módon sűrű pudingot főzök, majd folpackkal légmentesen letakarva hagyom teljesen kihűlni. Miután kihűlt, kézi mixerrel alaposan áttöröm, majd hozzáadom a mascarponét, és addig keverem közepes fokozaton, amíg teljesen egynemű, rózsaszín krémet nem kapunk. Ha szeretnénk élénkebb színt elérni, akkor egy nagyon pici meggylét, vagy céklalét még hozzákeverhetünk a kész krémhez. Csillagcsöves nyomózsákba rakjuk, és tetszés szerint díszítjük a kuglófunkat. Én szeretem, ha látszik a kuglóf forma mintája, így csak az oldalát díszítettem, majd megszórtam porxilittel, hogy még jobban kiemeljem a formát a tetején Tálaláshoz a maradék kinyomkodott meggydarabokat és krémet is kínálhatunk.
Nagyon kellemes állagú tésztája lett a kuglófnak, sokkal jobb lett, mint a korábbi verziónak. Ne féljünk kísérletezni a mennyiségekkel, hiszen mindig tanul az ember valamit. Az előző kuglófomért annyira nem voltam oda, de pici változtatással ez már sokkal jobban sikerült, és nem csak a rózsaszín dekoráció miatt érzem így 

A recept megjelent a Kifőztük online gasztromagazin 2018/májusi számában.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply