Torták

TEJSZÍNES EPERTORTA

Ezt a tortát még a hétvégén sütöttük Anyukámmal Karácsonyra. Ha valami igazán gyors és finom tortát szeretnél készíteni, de nem akarsz sok időt pepecselni a konyhában, akkor ez pont ilyen torta  A zserbóhoz felbontottunk egy nagy üveg eperlekvárt, így mindenképpen a megmaradt lekvárból szerettünk volna valamit készíteni, így született ez az egyszerű torta.

Kakós piskóta lapok egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába:
3 tojás szétválasztva
1 lapos ek. DW 1:4
1 ek. ZP liszt
1 ek. TK búzaliszt
1 ek. kakaópor
1 csöpp olaj
A tojások fehérjét a negyedannyival habbá verjük, majd hozzáadjuk a sárgákat, tovább verjük, majd a csöpp olajjal is tovább dolgozzuk a habunkat. Az előzőleg elkevert szárazanyagot 3 lépésben, immáron szilikon spatulával körkörös, határozott mozdulatokkal beleforgatjuk a habba, majd szilikonos sütőpapírral csak alul! bélelt tortaformában kb 15 perc alatt, előmelegített 175 fokon készre sütjük a lapokat. A fenti mennyiség 1 lapra elegendő, tehát ezt a mennyiséget még kétszer süssük meg, hogy megkapjuk a 3 lapunkat 

Epres-tejszínes krém:
400 gr 30%-os habtejszín
2 ek. DW 1:4
250 gr mascarpone
350 gr eperlekvár
10 gr porzselatin feloldva 30 ml vízben
A zselatint mérőpohárba teszem a 30 ml hideg vízzel, hagyom megduzzadni, majd 10 mp-re beteszem a mikróba felolvasztani. Ha szükséges mégegyszer beteszem 10 mp-re, ne forrjon, de folyékonynak kell lennie. Kemény habbá verem a tejszínt a negyedannyival. Ha már jó állagú a hab, belekeverem a mascarponét, és géppel tovább keverem. Hozzáadom a lekvárt, és homogénné keverem szintén kézi mixerrel. Legvégül hozzáöntöm a zselatinmasszát, és alaposan elkeverem benne.
A kihűlt lapokat megkenem még egy kis eperlekvárral, majd erre kenem a tejszínes krémet. A többi lappal is hasonlóképp járok el, majd a torta tetejét és oldalát is bevonom krémmel. Ez a krém kissé lágyabb lesz, mint egy keményítős-vajas krém, ezért is raktunk bele pici zselatint, de a hűtőben tökéletes állagra fog dermedni, ne aggódjunk. Húzzuk le habkártyával egyenletesre a krémet a torta oldalán, majd tegyük hűtőbe dermedni.

Fél tábla cm étcsokit sajtreszelőn leforgácsolok, és a megdermedt torta oldalát bevonom vele. Nagyon pepecs meló, mert ezt általában egy 600 literes csokiforgáccsal teli zsákból szokták fél marékkal a tortára tapasztani lendületből, dehát ugye a háziasszony konyhájában erre nincs lehetőség, és azt is utáljuk, hogy az egész konyhára ráolvad a csokiforgács, úgyhogy én ezt gumikesztűvel és egy kiskanállal oldom meg. A gumikesztyű némileg megakadályozza, hogy idő előtt a tenyerembe olvadjon a csoki, és csak a tortára tapadjon, ne a kezemre. A torta tetejét is bepaníroztam most forgáccsal, és a kimaradt krémmel díszítettem.
Nagyon egyszerű, nagyon gyorsan készíthető torta, aminek az íze egy igazi eperbomba 
Ezúton szeretném megköszönni azt a rengeteg képet, amit a receptjeim alapján készített karácsonyi sütijeitekről készítettetek, nagy boldogsággal tölt el látni, hogy sikerélményetek van, és hogy sokótoknál a finnyásabb családtagok is gyakran nyitották ki a hűtőajtót az egészséges sütiket keresve  Ezek a visszajelzések viszik tovább ezt az oldalt! Köszönöm!  

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply