Egyszerű sütemények

BARACKOS-TÚRÓS SAJTTORTA

Ma hűtőpusztítás volt, így ez a barackos-túrós-sajttorta készült nálunk. Még a múlt hétről maradt egy fél doboz krémsajtunk, egy kis doboz túrónk, és volt felbontva barack lekvár is, így kevés fantáziával de annál több lustasággal adta magát ez a sajttorta varia. Mivel nem nagyon bírja a gyomrom a maltitos gullon kekszet, ezért most kipróbáltam fele mennyiségben kiváltani detki cukorstop háztartási keksszel, amiben 58 % Tk búzaliszt van, így épp határeset a használhatósága, de mivel kevertem a gullonnal, ez most épp jó arányú lesz így, és hátha a gyomrom is jobban fogja tolerálni.

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformában:
100 gr Gullon Fibre CM TK keksz
100 gr Detki cukorstop háztartási keksz
50 gr olvasztott vaj
kekszeket késes aprítóba teszem, és porrá darálom. Mindezt összekeverem a vajjal, és sütőpapírral bélelt tortakarikába (oldala is legyen bélelve!) terítem, és kanállal óvatosan, egyenletesen ellapogatom. Ez most még csak egy morzsalékos állagú kekszdara, betesszük a 175 fokra előmelegített sütőbe, és 5 perc alatt előpirítjuk a torta alapját.

Eközben elkészítjük a krémes kevertünket:
500 gr Natúr krémsajt (Lidl vödrös)
250 gr Túró
3 ek. cukormentes barack lekvár
70 gr DW 1:4
1 cs. vaníliás xilit
3 db nagy egész tojás
Mindent keverőtálba öntök, és kézi mixerrel, vagy robotgéppel alaposan kikeverem, hogy szép, krémes és egynemű legyen. Nagyon folyékonynak fog tűnni, de ne ijedjünk meg, öntsük bátran az elősütött kekszalapra! Én most a tetejét is baracklekvárral díszítettem, eléggé hasonlít egy pizzára messziről 

A sütőben 130 fokra mérsékeljüka hőfokot, és 1 órán keresztül sütöm, majd még 10 percig rákapcsolom a légkeverést is, hogy a gyümölcstől való nedvesség is eltávozzon a sütiből. Ezután lekapcsoljuka sütőt, és résnyire nyitott ajtónál bent hagyjuk kihűlni a tortát kb 10 percig, közben a tortakarikát meglazíthatjuk rajta, vagy akár le is vehetjük, hogy ne izzadjon bele az oldala. Valamennyi nedvesség így is kerül a karika és torta közé a páralecsapódás miatt, ezt szalvétával óvatosan felitathatjuk ha kivettük a sütőből. Ezután hűtőben tároljuk, legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk, hogy összeérjen a tortánk.
És akkor a mai nap tanulsága:
Ronda lett a széle a tortának, mert elfelejtettem papírt tenni a karika oldalára  (Még szerencse, hogy az aljára raktam  )
Mivel a háztartási keksznek nincs zsírtartalma a gullonhoz képest, így valszeg kevés volt bele az az 50 gr vaj, kissé morzsál az alja, de ízre sokkal jobb, mintha csak gullonnal készült volna, és azért így is viszonylag egyben tálalható.
Összességében talán a Rákóczi túróshoz hasonlít ízre, főleg a barack lekvár és a túró miatt, nagyon finom lett. Tamás odavan a sajttortákért, így ő nagyon örült, hogy ma ezt csináltunk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply