Hagyományos sütemények

TÚRÓPUFFANCS-TÚRÓFÁNK

Közeleg a farsangi szezon, ami a fánkok időszaka is. Nagy fánk rajongó vagyok, szeretem a hagyományosat is, de nem mindig van időm rá. Ebben a túrós változatban pont az a jó, hogy szuper gyorsan elkészülnek és ízre is fantasztikus fánk élményben részesítenek ugyanakkor. Mivel most sem értem nagyon rá, ezért ezeket a szép kerek, cuki kis puffancsokat is Tamás készítette, lassan szentelnem kell neki egy rovatot itt az Édesítészdén, annyira belejött Hozzátartozik a történethez, hogy ez volt az első olyan finomság, amit évekkel ezelőtt cukor és liszt cserével készítettünk el, és nem is volt okunk keseregni az akkor újdonsült életmódváltás miatt, hiszen nagyon finom, teljes ízértékű fánkot majszolhattunk Már régóta szerettem volna egy posztot szentelni ennek a finomságnak, hiszen rengetegen kerestetek az elmúlt hetekben is túrófánk receptet, most már képpel együtt tudom megosztani Veletek

Hozzávalók 45 db kb. 5-6 cm átmérőjű puffancshoz:
250 gr túró
200 gr TK búzaliszt
2 tojás
4 evőkanál tejföl
1 kk. szódabikarbóna
1 cs vaníliás xilit
csipet só
A túrót, ha darabos, villával áttörjük (ha tégelyes, akkor nem kell, mert az elég egynemű), hozzáadjuk az egész tojásokat, a lisztet, a tejfölt a szódabikarbónát, vaníliás cukrot, a csipet sót, jól összedolgozzuk, 5-10 percet pihentetjük, majd evőkanállal a forróm olajba kanál méretű galuskákat szaggatunk. Vigyázni kell, hogy ha nagyon sülne, takarékra visszaállítani tűzhelyet, nehogy megégjen és a közepe nyers maradjon. Ezt én akkor szoktam, ha már a másik oldalát sütöm. Elméletileg megfordulnak maguktól, de van, hogy ha átfordítom, akkor is a sült oldalára fordul vissza. Szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk.

Tálaljuk (és itt jön a lényeg!) házi cukormentes barack lekvárral! Mivel ez egy natúr, nem túl édes fánk lesz, mindenképpen valami édes gyümölcsszósszal, lekvárral vagy pudinggal együk. Nekem a “mindent visz” kategória a házi negyedannyival elrakott baracklekvárom, ami mindahányszor megízlelem, szó szerint egy másik dimenzióba repít, annyira finom. Gyakorlatilag annyira spórolok a nyáron elrakott baracklekvárokkal, hogy csak a fánkokra tartogatom őket Ezért igazán megéri azt a kevés munkát nyáron, amikor eltesszük őket, hiszen ebben a hosszan tartó hideg télben egy kis napsütést hoznak a szürke hétköznapokra

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply