Egyszerű sütemények/ Tejmentes

TEJMENTES ALMÁS ÉS CSOKIS MUFFINOK

Havi IR-es csoporttalálkozónkra készültek ezek a gyors, kevés alapanyag igényű, elronthatatlanul egyszerű, kevés mosatlannal járó, mégis százféleképpen variálható és nem utolsó sorban: FINOM muffinok.
Szóval munka után simán összedobható, dobozolható és szállítható 
Mindezen sok jó tulajdonságból számomra most az egyetlen keverőtálból és kanálból álló mosatlan ténye emelkedett ki, ettől jobb fej süti szerintem nincs is, komolyan mondom 
Most akkor egyszerre két receptet is kaptok!

Almás muffin (11-12 db):
1 nagy tojás
25 gr. DW 1:4
1 zacsi vaníliás xilit
90 ml olaj
2,5 dl 100%-os multivitamin lé (vagy narancs, vagy alma, tökmindegy)
125 gr. zabpehelyliszt (házilag darálva)
125 gr. TK búza liszt
Fél cs. sütőpor (vagy 1 tk. szódabikarbóna)
1-2 alma apróra kockázva, igény szerint fahéjjal ízesítve
A por állagú alapanyagokat egy tálban homogénre keverem, egy keverőtálban pedig a nedves hozzávalókat kézi habverővel alaposan elkeverem. Hozzáöntöm a liszteket, majd legvégül egy kanállal hozzákeverem az apróra darabolt almát, összekutyulom, és muffin kapszlikba adagolom, majd előmelegített sütőben 160 fokon légkeverésen 15-20 perc alatt készre sütöm. Először szinte duplájára púposodnak, majd egy picit visszazárnak a tetején lévő repedések. Ha kész, nyitott sütőajtónál hagyjuk pár percig pihenni, majd szedjük ki őket egy rácsra míg teljesen kihűlnek.

Csupacsokis muffin (ebből most 9 db lett):
1 nagy tojás
30 gr. DW 1:4
1 dl olaj
250 ml mandula- vagy kókusztej
(Ezt 125 ml tejszín+125 ml víz keverékével is kiválthatjuk)
110 gr. zabpehelyliszt (házilag darálva)
115 gr. TK búza liszt
25 gr holland kakaópor
Fél cs. sütőpor (vagy 1 tk. szódabikarbóna)
apróra tört cukormentes étcsoki darabok
Itt is mindent ugyanúgy összekeverünk, mint az almásnál, legvégén a csokidarabokat hozzákeverjük kanállal, kiadagoljuk, sütjük.
Ha nagyon vakítani akarunk, akkor tejszínből, mascarponéból, csokiból, vagy más gyümölcsökből krémet is készíthetünk hozzá, és nyomócsővel habzsákból szépen a tetejükre nyomhatjuk, nálam ez most elmaradt, mert másnapra készültek a muffinok, és szállítanom is kellett őket, de “pucin” is nagyon finik lettek 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply