A gondolattól az utolsó kisült lapig 1 óra telt el
Tavaly már egyszer elkészítettem cukormentes verzióban a skót krémes nevű süteményt, amelyet én gyerekként csak “fehér süti”-nek hívtam, mert soha nem szerettem a csokis-kakaós édességeket, és ez egyike volt azon ritka sütiknek, ahol megalkuvás nélkül ehettem a csupa fehér krém-tészta kombót. Ha nagyon ünnepélyessé szeretnénk tenni, még egy kis olvasztott fehér csokit is elbír a legfelső lap
A tavalyi prototípusomat továbbfejlesztettem, és az akkor még részben zablisztet tartalmazó részt Tk tönkölyre váltottam fel, ugyanis nekem a zabliszttel készült dolgok mindig kesernyés utóízűek maradtak. Nem összekeverendő az általam gyakran alkalmazott saját örlésű zabpehely liszttel, mert annak semmi mellékíze nincs szerencsére
Recept 5 db A/4-es méretű laphoz:
130 gr Tk búzaliszt
130 gr Tk tönköly liszt
90 gr fehér búzaliszt
25 gr DW 1:4
150 gr vaj
1 egész tojás
50 ml tej (vagy tejszín+víz)
10 gr szalakáli
Először is, a tejet meglangyosítjuk mikróban, épp csak pár másodpercre betesszük, hogy ne legyen hideg, majd beleszórjuk a szalakálit. A többi hozzávalót egy tálba mérjük, majd a legvégén hozzáadjuk a szalakális tejet is. Én most kézzel gyúrtam össze a tésztát, ehhez gumikesztyűt húztam, mert nem szeretem, ha a körmöm alá megy a tésztamorzsa
Ha szép gombóccá formálódott, mérleg segítségével 5 egyenlő részre osztom, és egyesével homogénre gyúrom, és kocka alakúra paskolom néhányszor az asztal lapjához ütögetve. Így könnyebb lesz téglalap alakúra nyújtani a tésztánkat. Jól alálisztezek, és sodrófával milliméteres vékonyságúra nyújtom a tésztát, ügyelve arra, hogy megtartsa téglalapos formáját. Kissé nagyobbra nyújtjuk, mint a végső mérete, így miután a sodrófára feltekerve átemeljük a sütőpapíros tepsire, egy éles késsel egyenes széleket vágunk minden oldalon.
Ez azért is praktikus a külcsíny mellett, hogy az elvéknyult töredezett szélek ne égjenek oda süléskor, hiszen így egyenlő vastagságúak lesznek a szélek a tészta közepével is. Villával megszurkáljuk a méretre vágott tésztát, és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb 6-7 percre. Azért szükséges a szurkálás, hogy sütés közben ne púposodjon fel a tésztalapunk, a villával okozott lyukon távozik a forró gőz.
Nekem nagyon süt a sütőm, így nézegessük gyakran, mert a tökéletesen sült és odaégett lapokat kb 30 másodperc választja el egymástól Nekem ez a 7 perc pont elég arra, hogy kinyújtsam, igazítsam, szurkáljam a következő lapot, és ha kész az előző, már csak papírostól át kell emelnem a tepsim hátlapjára, és már mehet is a sütőbe. A megsült lapokat rácsony hűtjük, majd egymásra helyezve egy konyharuhával letakarva éjszakáztatjuk másnapig, amikor is a krémmel betöltésre kerül. Ez épp elég idő ahhoz, hogy a sokak számára kellemetlen ammónia szaga távozzon a lapokból. Krémmel való betöltés után még pihentessük jópár órát hideg helyen, hogy összepuhuljon a tészta a krémmel, és szépen lehessen szeletelni.
Tipp:
Én egy lapot mindig nagyobbra hagyok a nyújtásnál, és hagyom, hogy a szélek a tepsire konyulva süljenek “teknő” formára, és ezt a lapot hagyom a süti legalsó lapjának. Így ha betöltöm képez egy kis peremet felfelé, ami kissé körbeöleli a többi lapot és krémet, így még frissen kenve sem tud kifolyni belőle a krém Ha betöltöttük, a szélek a legfinomabb falatok
Ebből az adagból gyerekkorom egyik kedvence, Skót krémes készült.
play youtube
play youtube
xnxx
xvideos
porn
hentai
porn
xnxx
sex việt
Phim sex
MP3 download
Download Mp3
Free Music
sex mex
phim séx
Tujuana
1 Comment
SKÓT KRÉMES 1. – edesiteszde.hu
2018-01-20 at 17:57[…] Ahogy azt már láthattátok, a tészta receptjét és részletes leírását már feltettem, IDE kattintva tudjátok […]