Torták

FEKETEERDŐ ZSÚRTORTA

Úgy látszik a feketeerdő torta sokótok kedvence, most is ez készült. Egy különleges kisfiú, Éliás 1. születésnapjára. A különlegessége pedig abban rejlik, hogy Éliás anyanyelve a jelnyelv  Így szerettem volna mindenképpen egy személyre szabott dekorációt kitalálni a torta tetejére, aminek megvalósításában ismét Pixelmano jeleskedett, amit ezúton is köszönök!  A dekoráció kitalálása közben elgondolkoztam, hogy a verbálisan kommunikáló gyerekek még képtelenek 1 éves korukban felismerni egy számot, ez a kisfiú azonban a jelnyelv segítségével talán már a tortán lévő kézmozdulatból is sejti, hogy az első szülinapját ünneplik 
Ha szeretnétek ilyen kreatív és személyre szabott torta dekorációkat, akkor látogassatok el a Pixelmano facebook oldalra, Alexa minden elképzelést formába tud önteni 

17 cm-es tortakarikában 2 lapra vágható piskóta adag:
115 gr tojásfehérje (+ ezeknek a tojásoknak a sárgája)
15 gr DW 1:4
10 gr kakaó
20 gr ZP liszt
25 gr Tk búzaliszt
A tojások fehérjét habbá verem a negyedannyival. Egyesével hozzáadom a sárgákat, és tovább verem a habot. Lágy, de jó tartású krémszínű habot kapunk, amibe szilikon spatulával 2-3 részletben hozzáforgatjuk az előzőleg átszitált és alaposan összekevert kakaós lisztet. Alulról fölfelé forgatva a habban, vigyázva, hogy ne törjük össze a habunkat. Beleöntjük a tortakarikába, óvatosan elegyengetjük a tetejét és a széleket, hogy mindenütt egyenletes legyen a hab. 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a piskótát, és kb. 13 perc alatt készre sütjük. Láthatjuk, hogy szépen, egyenletesen jön föl az első 8 percben, majd alakját tartva sül készre. A sütési hőfok és idő sütőnként változhat, az én sütőm nagyon és hamar süt. Tűpróbával ellenőrizzük, valóban megsült e a tészta. Lekapcsoljuk a sütőt, és kb 5 percig még bent hagyjuk a nyitott sütőben, hogy ne sokkoljuk a hirtelen hőmérséklet különbséggel. Ezután kivesszük, és óvatosan egy vékony pengéjű késsel körbeszurkodjuk a karika mentén, majd rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután egy nagyméretű éles késsel két lapra szeleteljük.
Én kettőt sütöttem ebből a piskótából, majd ezeket 2-2 lapra vágtam.

Tejszínhabos krém:
350 gr tejszín
250 gr mascarpone
1 ek. DW 1:4
50 gr tejszín+5 gr étkezési zselatin
Az 50 gr tejszínben feloldom az étkezési zselatint. A tejszínt a negyedannyival habbá verem, majd tovább habosítom a mascarponét hozzáadva. Legvégén belekeverem a zselatinos tejszínt. Habzsákba töltöm.
1 üveg cukormentes meggybefőtt levéből és 1 cs. vaníliás pudingporból sűrű pudingot főzök, édesíthetjük 1 ek. negyedannyival. A meggyszemeket negyedeljük, majd hozzákeverjük a meggypudingba. Ha kihűlt, habzsákba töltjük.
A piskótalapokat megkenem a befőtt maradék levével, majd a váltott körözés technikáját alkalmazva betöltöm a lapokat.
Tetejét tetszés szerint és a kimaradt krémek függvényében díszítjük. Én most hagytam érvényesülni a papírdíszeket 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply