Hagyományos sütemények

MÁKOS-CITROMOS PISKÓTATEKERCS

Régóta terveztem már az egyik kedvenc sütimet anya nélkül, cukormentes verzióban elkészíteni.  Az az igazság, hogy imádom a habkönnyű piskóta és az üde, tejszínes krém találkozását, és ez pont egy ilyen süti. Noha ez is egy borzasztóan egyszerű, gyorsan elkészíthető finomság, akár egy karácsonyi asztalon is megállja a helyét a maga hagyományosan egyszerű szépségével.  Legközelebb bátrabb leszek a tekergetéssel, és a véget a göngyöleg aljára fogom igazítani. Ezelőtt még soha nem készítettem piskótatekercset, így nem voltam biztos benne, hogy nem folyna ki a krém alóla, de most legalább meggyőződtem róla, hogy lehet majd ezt bátrabban is tekergetni, ez a habos piskótatészta nagyon jól bírta a gyűrődést 

Recept 30×36 cm-es sütőtepsihez:
5 tojás szétválasztva
2 ek. DW 1:4
1 ek. olaj
3 ek. Tk búzaliszt
2 ek. ZP liszt
2 ek. darált mák
A tojások fehérjét a negyedannyival habosra verjük. A sárgáit az olajjal krémesre keverjük, majd még mindig robotgéppel összevegyítjük a két tojásos masszát. 1-2 perc alatt egynemű habbá keverjük, amibe az előzőleg összekevert liszteket és mákot hozzálapátoljuk körkörös mozdulatokkal egy szilikon spatulával. Határozott, de lágy mozdulatokkal, nehogy lekeverjük, összetörjük a habunkat. Nagyméretű sütőpapíros gáztepsibe igazítjuk (ha kell, egy habkártyával belesimíthatjuk óvatosan) a habot, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük a piskótánkat. Ha elkészültünk vele, akkor leválasztjuk óvatosan a sütőpapírról, és egy tiszta konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a piskótát. Ne féljünk, nem fog eltörni  Így hagyjuk kihűlni a tésztát.

Krém:
300 gr tejszín
1,5 ek. DW 1:4
1 zacsi vaníliás xilit
5-6 ek. friss krémsajt, vagy mascarpone (Lidl)
1 citrom reszelt héja, esetleg pár csepp leve.
A tejszínt az édesítőkkel együtt kemény habbá verem, majd hozzákeverem a krémsajtot, végül belereszelem a citrom héját, és simára keverem a krémet. Ha teljesen kihűlt a piskótánk, kitekerjük, és megkenjük a krémmel olyan vastagon, amilyen vastag a piskótánk. Én sokkal többet raktam bele, mert imádom ezt a krémet.  Visszatekerjük, majd folpackba csomagoljuk, és egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
Ízlés szerint díszítjük, én most porxilitet hazsnáltam és egy csipkés szélű papír tortaalátét segítségével mintára szórtam a tetejét. Sajna hamar elkezd ráolvadni, így ezt mindenképp tálalás előtt végezzük el.
A piskótát munka előtt reggel díszítettem és fotóztam, bárcsak több időm lenne erre a munkafolyamatra, hiszen ezt élvezem a legjobban, így sajna ez is kicsit össze lett csapva. Az íze azonban csodás, alig várom a tízórait 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply