Torták

DOBOS TORTA

Szuperbiztos hagyományos dobos torta átirat cukormentes verzióban (kivéve a tetején lévő karamell). A dekorációért hatalmas köszönet a Pixelmano facebook oldalnak, aki elkészítette ezeket a csupacuki informatív papírdíszeket, amiből könnyedén leolvashatjuk, hogy ez a torta Jenő 27. szülinapjára készült. Nem mellesleg nemrég született első gyermekük, így ezt is fontosnak tartottam egy mini emelettel és dekorációval is megjeleníteni  Szerintem fantasztikusan feldobnak ezek a díszek egy házi készítésű tortát, és könnyen eltehető emlékbe, esetleg újrahasznosíthatjuk egy következő tortán bizonyos részeit  A dobostorta Jenő kedvenc tortája, és igény volt, hogy annak ellenére, hogy az egész torta cukormentes legyen, a kopogós tető ne maradjon el, így ebben az esetben kivételt tettem, és konyhámat megszentségtelenítve az életében először látott cukrot, rögtön karamellizált formában. Hát mit ne mondjak, nem lettünk most sem barátok a cukorral, ragad, és a szagát sem bírom, de a családi barátok igényeiért mindent 

Recept egy 17 cm-es tortaformához és egy 8 cm átmérőjű mini emelethez, 6-6 laphoz:
Piskóta:
6 tojás fehérje
6 tojás sárgája
30 gr DW 1:4
37 gr olvasztott vaj
90 gr Tk búzaliszt
60 gr ZP liszt
Legelőször 3 sütőpapírra felrajzolok laponként 2-2 17-es kört, és 2-2 kis kört, előmelegítjük a sütőt. A fehérjét a negyedannyival habosra keverem, majd hozzákeverem a sárgáikat is, habosra. Hozzáöntöm az olvasztott vajat, folyamatos keverés mellett, majd géppel tovább habosítom 1-2 percig, majd spatulával hozzáforgatom a liszteket. Miután a vajat hozzáöntöm, kissé visszaesik a habunk, folyékonyabb lesz, mint előtte, de ne ijedjünk meg!
Az előre felrajzolt sütőpapírra kanállal kiadagolom a tésztát, és spatulával vagy késsel kör alakúra formázom, vékonyan. 7-8 perc alatt készre sütöm 170 fokon, ez éppen elég idő ahhoz, hogy a következő sütőpapírt megkenjem, majd jöhet a csere, és így tovább mindaddig, amíg el nem fogy a tésztánk. Rácson hagyjuk kihűlni a lapokat.

Krém:
3 egész tojás
38 gr DW 1:4 porrá őrölve
200 gr vaj
2 cs. vaníliás xilit
150 gr CM étcsoki gőz fölött olvasztva
A vajat kihabosítom a vaníliás xilittel. Felolvasztom az étcsokit, és közben folytonos kavarás mellett az egész tojásokat a negyedannyival addig melegítem, amíg az ujjunkat belemártva már túl melegnek érezzük a keveréket, ez hőmérőzve 85 fok maximumot jelent. Ha elértük a kívánt hőfokot, keverőtálba tesszük, és kihűlésig habbá verjük kézi mixerrel. Majd apránként egy kis tojásos habot-egy kis olvasztott csokit kézi mixerrel kihabosítunk a vajas résszel. Csodálatosan szép, fényes csokikrémet kapunk. Nem túlzok, életem legjobban sikerült krémje lett, mind kinézetre, állagra és ízre egyaránt. Öröm volt vele dolgozni.
Betöltjük a kihűlt lapokat, akkor lesz jó, ha ugyanolyan vastagságú krém és piskóta rétegek váltakoznak a tortában.
Sajnos ez a mennyiségű krém pont arra lett elég, hogy tisztességesen betöltsem és körbevonjam a tortákat, sajnálom, hogy a díszítéshez már egy csepp sem maradt, legközelebb biztos 1/3-dal nagyobb adagot készítek belőle, mert sajnos időhiány miatt most csak egy szimpla csokipudingot kapott a dobos tető széle.
Az ünnepelt nagyon örült neki, nagy meglepetés volt, és ezúton is köszönjük a jó hangulatú szülinapozást!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply