Torták

DIÓTÖRŐ TORTA

Avagy a datolyaszilva tánca a diós piskótához, fehércsokis táncparketten
Végre feltehetem ezt a számomra kedves tortát is az oldalra, amit egy amatőr sütisütő versenyre találtam ki és készítettem el. Pannonhalmán jártunk ma, ahol számos finomság közül, a Bede Róbert séf által vezényelt zsűri 3. hellyel jutalmazta a tortámat. A torta sok más hagyományos alapanyagokból elkészített cukros társaival versengett, így életem első megmérettetésén igazán ékes pozíciót értem el ezzel a cukormentes tortával 
Hatalmas boldogság volt, hogy testvérem a férjével és 3 hercegnőjükkel felkerekedtek 150 km-ről, hogy megkóstolhassák a kreálmányom, az egész napban ez volt a legjobb, hogy pár órát együtt tölthettem az unokahugijaimmal  Köszönöm Blankának, hogy náluk tölthettük a sütileadás és eredményhirdetés közötti fél napot, a finom ebédet és a szuper beszélgetéseket  Valamint köszi Klaudia és Jenő, hogy ti is eljöttetek szurkolni, nagyon jó élmény volt ez így összességében  Legnagyobb köszi pedig Tamásnak jár, aki bátorított a torta elkészítésében 
Jöjjön hát a recept:

Diós piskóta 24 cm-es tortaformához:
4 tojás (210 gr)
30 gr DW 1:4
100 gr krémsajt (vagy joghurt)
40 gr olvasztott vaj
30 gr olaj
110 gr darált dió
40 gr ZP liszt
40 gr TK búzaliszt
Az egész tojásokból robotgépben habot verek a negyedannyival. Ha egyben verjük fel a tojásokat legyünk türelmesek! Ha már kellemesen krémszínű és lágyan habos, adjuk hozzá a krémsajtot, valamint az olajjal elkevert olvasztott vajat. Verjük tovább, míg teljesen elkeveredik, majd egy spatulával lapátoljuk hozzá az elkevert száraz alapanyagokat. 165 fokon süssük 15-20 percig. Ha elkészült, pihentessük a lekapcsolt sütőben nyitott ajtó mellett, majd ha kivettük, válasszuk le a tortakarikáról piskótát és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük a datolyaszilva pépünket.
Ehhez 4 érett datolyaszilvát meghámozunk, apróra darabolunk, és pár csepp citromlével elkezdjük főzni, mintha lekvárt készítenénk. Ha már rottyant egyet, akkor hozzáadunk 10 gr negyedannyiban elkevert 3 gr pektint, de akár a pektint el is hagyhatjuk, hiszen a datolyaszilva ekkor olyasmi állagú lesz, mint a birsalmasajt. Sűrű, fényes, masszív, és kellemesen édes. Kevés fahéjjal karakteresebbé tehetjük az ízét. Rottyantunk rajta még egyet, majd botmixerrel átmegyünk rajta, és az egész masszát szűrőn átpasszírozzuk.

Eközben 2 tábla Torras cukormentes fehércsokit vízgőz felett felolvasztunk, és hozzákeverünk 4 kis evőkanálnyit a datolyaszilva pépünkből, ezzel lágyítva, ízesítve a fehércsokit. Egy kör sablonba folpackot teszek, és belesimítom a fehércsokit, amire még frissiben előre megpirított durvára tört diót szórok az egész felületére, hogy beleragadjon. Hűtőben szilárdítjuk egy éjszakát.
A kihűlt piskótát megkenjük fél cm vastagon a datolyaszilvás péppel, majd fóliával bélelt tortakarikát helyezünk a piskóta köré.

Joghurtos mousse:
400 gr görög joghurt
150 gr krémsajt
1 cs. vaníliás xilit
1 ek. DW 1:4
20 gr étkezési zselatin
400 gr tejszín
1 ek. DW 1:4
A görög joghurtot összemelegítem a krémsajttal, 1 ek. negyedannyival és a vaníliás xilittel. Eközben 100 gr tejszínben 20 gr étkezési zselatint feloldok mikróba téve 10-10 másodpercekre. Ne forrjon, csak meleg legyen, hogy felolvadjon benne a zselatin, kevés vizet is rakhatunk hozzá. Miután visszahűtöttük a joghurtos alapunkat, 300 gr tejszínből és 1 ek. negyedannyiból habot verünk, hozzáforgatjuk a joghurtos alapot és a zselatinmasszát is.

A péppel megkent piskótára ráöntjük a mousse felét, majd ráhelyezzük a fehércsokis réteget, aminek így a másik oldalát is megszórjuk pirított durvára tört dióval. Ráöntjük a mousse másik felét is, elsimítjuk a tetejét, és méretre vágott vastag fekete szívószálakból kialakítjuk a vájatokat, amit később a megdermedt krémben a maradék datolyaszilva péppel töltünk meg.

Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, dermesztjük, hogy teljesen megszilárduljon a tortánk.

Az ötlet erre az ízkombinációra úgy jött, hogy amikor 1-2 éve először kóstoltam a datolyaszilvát, nekem a fáról frissen hulló, még átlátszó héjától nehezen megszabadított dióbél íze ugrott be egyből. Régóta szerettem volna megvalósítani ezt az ízkombinációt, végtére is egy harmonikus, kellemesen lágy ízvilág sikeredett belőle, aminek már a prototípus kóstolásakor is nagy sikere volt a tágabb családi, munkatársi, ismerősi körben. A kép még a prototípusról készült, erről még hiányzik a piskótára kent gyümölcspép, csak a fehércsokis csík volt itt a mousseban, ám így nem annyira volt karaktere a datolyaszilvának, ezért a versenyre a végleges formában már bekerült a gyümölcsréteg is. Melós, de nem bonyolult torta, nálunk még biztos fent lesz az ünnepi asztalokon 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply