Sós pékáruk

TÚRÓS POGÁCSA

Végre elkezdem feltölteni a sós péksütemények mappámat is. A hosszú hétvégén háromféle kelt tésztát is készítettem, amiket hamarosan hozok is, szépen sorjában 
Az első ez a potom 150 darab túrós pogácsa, melyet Édesanyám hagyományos pogi receptje alapján szabtam lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó csemegévé. Anyukámmal rengetegszer sütöttünk pogácsát, amit én csak néztem, ő pedig csinálta, dehát ugye ez az igazi munkamegosztás, mégis pár év elteltével én is képes vagyok rá, hogy egyedül is megsüssem. Emlékszem, sosem bírtuk kivárni, míg kihűl, hiszen a pogácsa forrón a legpuhább, szinte olvad a szájban, ma is kénytelen voltam leellenőrizni minden tepsi sütésénél a véletlenszerűen kiválasztott darabokat 

Hozzávalók 150 db 3,5 cm átmérőjű pogihoz (3 teli tepsi):
200 gr Tk búza liszt
150 gr Tk tönköly liszt
150 gr fehér liszt
1 ek. só
1 cs. instant porélesztő
30 gr sikér
100 gr tejföl
250 gr olvasztott vaj
2 egész tojás
250 gr túró
1 dl tej (vagy tejszín+víz keveréke)

Hajtogatáshoz:
Reszelt sajt

Tetejére:
Reszelt sajt
1 db tojás a kenéshez

A száraz hozzávalókat keverőtálba teszem és egy kanállal elkeverem. A nedves hozzávalókat mikróban meglangyítom, hogy a vaj elkezdjen felolvadni, majd  a túróval simára dolgozom és hozzáöntöm a száraz részhez a keverőtálba. Dagasztókarral jól megdolgoztatom a robotgépet (lásd még: férj izmos karja), majd kézzel egy gombóccá formálom, és konyharuhával letakarva kelesztem 40 percig a lakás egy melegebb pontján. Ez egy viszonylag lány, kellemes állagú tészta idáig.
Ha letelt a kelesztési idő, akkor enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 1-2 cm vastagságúra a tésztát, és a felére szórjunk sajtot. Hajtsuk rá a tészta üres részét, majd az így kisebbedett tésztánkon ismételjük meg ugyanezt, szórjunk a felére sajtot, és hajtsuk rá a “fedelét”. Ezt a négyrét hajtott, immáron sajttal dúsított tésztát nyújtsuk el még egyszer, szintén 1,5-2 cm vastagságúra, majd négyzetrácsosan vonalazzuk be egy késsel a felületét.

Pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a pogikat, és tegyük őket ne túl szorosan szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha egyet megtelítettünk, akkor vegyünk elő egy másik tepsit is, és abba folytassuk, az első tepsinket pedig takarjuk le konyharuhával addig, amíg a többi szaggatással el nem készültünk. Ez tulajdonképpen a második kelesztési ideje a tésztának, de ez már aktívan telik, nem kell várakozással tölteni. Ha kiszaggattuk az összes pogit, akkor egy egész tojást felverünk, és lekenjük az első tepsiben pihenő pogik tetejét, majd 1-1 csipet sajttal szórjuk meg őket.

165 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a tepsit, és kb 15-20 perc alatt készre sütjük őket.
Sütőből kivéve egy konyharuhával bélelt tálba rakjuk őket, hogy minél lassabban hűljenek ki, ezzel hosszú ideig puha marad a kelt tészta.
Nagyszerű szolgálatot tesznek az egyenként 2,3 gr CH-t tartalmazó pogik például a rohanós hétköznapokban, vagy az irodában tízóraira, uzsonnára. Melegen viszont gyakorlatilag abbahagyhatatlan, úgyhogy veszélyes jószág 


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply