Hagyományos sütemények

KOSÁRKA

Már rég ki akartam próbálni a hagyományos fém kosárka formáimat. A mai napon vendégeim érkeztek, így nem halogattam tovább.
Tudjátok, hogy egy vajas keksz tésztával mi történhet jobb, mint egy egyszerű linzer? Ha kosárka formában készítjük el, és megtöltjük mindenféle jóval, ami szem szájnak ingere, vagy amit éppen találunk otthon.

Kekszes alap (linzer tészta alaprecept):
210 gr TK búzaliszt
90 gr durum liszt
1 kk szódabikarbóna
200 gr hideg vaj felkockázva
25 gr porrá őrölt DW 1:4
1 nagy tojás sárgája
1 kanál tejföl
Mint olyan sok receptnél, itt is könnyen megjegyezhetjük az alapreceptet egy arány hármasról: 3:2:1=liszt:vaj:cukor. Vagyis 300 gr liszthez 200 gr vajat és 100 gr cukornak megfelelő édesítőt adunk. Ez a hagyományos linzer recept.
Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztánkat, vigyázzunk, hogy a vaj ne vegye fel a kezünk melegét, és egy folpackba csomagolva tegyük hűtőbe min. 1 órára.

Majd melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és a tészta hengerből kisebb darabokat vágjunk le, így könnyebben átformázhatóak és nyújthatóak az ekkor már kemény tésztadarabkák. Én a vajas tésztákat mindig egy szilikonos sütőpapír és egy folpack darab között nyújtom, mert így nem kell a fa nyújtódeszkáról kaparni a ráragadt vajas tészta darabkákat. 2-3 mm vékonyra nyújtom, és egy nagyméretű kör alakú szaggatóval kiszabott köröket beleigazgatom a kosárka formába. Nem kell kivajazni a formát, hiszen ez egy vajas tészta, hűlés után szépen ki tudjuk majd venni a formából.

Nekem ebből a tészta mennyiségből több, mint 20 db lett, pontosan nem tudom, mert egyszerre csak 20-at sütöttem, és a maradék tésztát visszatettem a hűtőbe, abból majd szaggatok pár linzer karikának valót 
175 fokon kb 15-20 perc alatt készre sütjük őket, meg fog egy picit dagadni a tésztánk, ezért nem kell vastagon nyomkodni a formákba, de azért vigyázzunk, hogy szépen töltse ki a redőket. Szokták száraz babbal is lesúlyozni sütés közben, ekkor nem púposodik fel annyira a tészta, több hely marad a kosárba belsejében a tölteléknek. Én szimplán, súlyozás nélkül sütöttem, így is tökéletes lett a végeredmény.
Kihűlés után szinte bármivel tölthetjük őket, nekem most kevés időm maradt, és nem is volt sok minden más otthon, ezért krémsajtos tejszínhabot nyomtam a kosárkákba.
Ehhez felvertem 400 gr habtejszínt, 1 ek. DW 1:4-el, majd hozzávertem 3-4 ek lágy krémsajtot, és egy csomag vaníliás xilitet. Habzsákba raktam, és fogas díszítőcsővel kitöltöttem a kosárkákat. A vendégeink igencsak elcsodálkoztak, amikor 1-2 darab elfogyasztása után megtudták, hogy fehérliszt- és cukormentes süteményt ettek 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply