Egyszerű sütemények

MÁLNÁS SAJTTORTA

Most egy nagyon egyszerűen elkészíthető sajttorta készült nálunk. Nagyon ajánlom a kezdő konyhatündéreknek, akik kevés energiával egy igazán finom süteményt szeretnének tálalni a család számára! Sokan nem mernek megpróbálkozni vele, mert talán már a recept elolvasásakor is bonyolultnak érzik a gőzben sütést, vagy a keverés folyamatát. Ez tényleg egy nagyon egyszerű recept, ami kb 5 perc alatt a sütőbe rakható, és ha odafigyelünk a sütési hőfokra és annak idejére, szükségtelen a boszorkányos cselekhez folyamodni, ugyanis én soha nem bajlódom a gőzben sütéssel, a végeredmény azonban mégis szép, repedésmentes, és alaktartó sajttorta lett. 

Recept 24 cm-es tortakarikába:
170 gr (1 csomag) Gullon Fibre cukormentes teljes kiörlésű keksz
30 gr darált zabpehely
3 ek. olaj
Mindezt aprítógépben morzsalékosra keverem, és sütőpapírral bélelt tortakarikába (oldala is legyen bélelve!) terítem, és kanállal óvatosan ellapogatom. Ez most még csak egy morzsalékos állagú kekszdara, betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 5 perc alatt előpirítjuk a torta alapját.

Eközben elkészítjük a krémes kevertünket:
900 gr Natúr krémsajt vagy mascarpone (Én a Lidl natúr vödrös krémsajtját használom, ami süteményekhez kifejezetten ajánlott, olcsó, és nagyon jó minőségű, akcióban pedig tényleg nagyon olcsó!)
60 gr DW 1:4
1 cs. vaníliás xilit
4 db egész tojás
Mindent keverőtálba öntök, és kézi mixerrel, vagy robotgéppel alaposan kikeverem, hogy szép, krémes és egynemű legyen. Nagyon folyékonynak fog tűnni, de ne ijedjünk meg, öntsük bátran az elősütött kekszalapra, és ízlés szerint szórjuk meg gyümölcsökkel. Nekem még termett egy tál málna a kertben, ezért ez került bele, de fagyasztott áfonyát vagy erdei gyümölcsöt is tehetünk bele.
A sütőben 130 fokra mérsékeljük a hőfokot, és 1 órán keresztül sütöm, majd még 10 percig rákapcsolom a légkeverést is, hogy a gyümölcstől való nedvesség is eltávozzon a sütiből. Ezután lekapcsoljuk a sütőt, és résnyire nyitott ajtónál bent hagyjuk kihűlni a tortát kb 20-30 percig, közben a tortakarikát meglazíthatjuk rajta, vagy akár le is vehetjük, hogy ne izzadjon bele az oldala. Valamennyi nedvesség így is kerül a karika és torta közé a páralecsapódás miatt, ezt szalvétával óvatosan felitathatjuk ha kivettük a sütőből. Ezután hűtőben tároljuk, legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk, hogy összeérjen a tortánk.

Ez volt életem első tortája, amit megcsináltam 3 évvel ezelőtt, amikor még semmilyen desszert elkészítésére nem voltam képes. Férjem egyik nagy kedvence azóta is, igazi ütőkártya, ha kevés ráfordítással valami igazán különlegeset akarunk a vendégeink elé tálalni 😉
Ui.: a szeletről készült kép azért fehérebb, mint a többi, mert az a kép már másnap de. készült természetes fénynél, míg a többi sütés/kihűlés után még este, lámpafénynél, vakuval 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply