Gluténmentes/ Laktózmentes/ Torták

GLUTÉN-ÉS LAKTÓZMENTES CSOKIS-TEJSZÍNES TORTA

Kedves Kolléganőm kérte tőlem ezt a tortát a névnapjára. A kérés annyi volt, hogy valami jó csokis és habos legyen, amit a család férfi tagjai is jóízűen meg tudnak enni, és nem érződik ki az egészség íze 🙂 A férfiak mindig is nagy kritikusok a hagyományostól eltérő ételek, desszertek tekintetében, talán nekik a legnehezebb elfogadni, hogy egy mentes édesség is lehet ugyanolyan finom, mint a hagyományos társa. Nem kockáztattunk tehát az ízválasztásnál, egy brutál csokis krém nem hagyhat kívánnivalót maga után 🙂 A kolléganőm laktózérzékeny, így laktózmentes tejszínt és mascarponét használtam az elkészítéshez.
A 17 cm-es zsúrtorta alapjához a korábbi, jól bevált gluténmentes kakaós piskóta alapreceptemet vettem elő, amelyet IDE kattintva találtok.

Csokoládé ganache krém:
400 ml Laktózmentes tejszín (Lidl)
1,5 ek. DW 1:4 negyedannyi édesítő
185 gr 70%-os étcsokoládé (Lidl Ecuador)
A tejszínt az édesítővel forráspontig melegítem, ha épp csak gyöngyözik leveszem és ráöntöm a csokira, amit apróra tördeltem egy tálban. 5 percet várok, amíg nagyjából megolvasztja, majd egy kanállal addig keverem, amíg teljesen egyneművé nem válik, látni fogjuk a színén is, szép csokiszíne lesz az addig tejeskávé színnek. Folpackkal légmentesen lefedve félreteszem hűlni, ha már kívülről nem meleg, beteszem a hűtőbe pár órára, hogy elérje a megfelelő sűrűséget és hőfokot a későbbi habbá veréshez.

Tejszínes mascarpone krém:
200 ml Laktózmentes tejszín (Lidl)
1 ek. DW 1:4 negyedannyi édesítő
125 gr Laktózmentes mascarpone (Lidl)
A tejszínt a negyedannyival kemény habbá verem, majd hozzáadom a mascarponét, és ezzel is tovább verem, amíg homogén, kemény habos krémet nem kapunk. Habzsákba tesszük és hűtőbe rakjuk a felhasználásig.

Ha teljesen kihűlt, és a hűtőben is pihent a ganache krémünk, akkor egy keverőtálban kézi mixerrel kemény habosra verjük, mintha csak habtejszínt vernénk. Ha már mintát hagy a mixer a krémben, akkor 125 gr mascarponét hozzákeverünk még, ezzel is szép homogénre keverjük. Ezt a krémet is habzsákba tesszük.
A piskótát kihűlés után 3 lapba vágjuk, és a képen látható módon váltott körözéssel a kétféle krémünkkel betöltjük.

Ha betöltöttük a tortát, a maradék csokikrémmel bevonjuk a külsejét, majd egy habkártyával lehúzzuk az oldalát. A maradék csokis és tejszínes krémet habzsákostul egy harmadik, csillagcsöves habzsákba rakjuk, majd ízlés szerint krémhabokat nyomunk a torta tetejére.

A visszajelzések alapján a torta maximálisan elnyerte még a család férfitagjainak tetszését is, jóízűen ette mindenki, a kolléganőm pedig bűntelenül élvezhetett végre egy habos-krémes süteményt 🙂
Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek, különösen, ha olyan embereknek ízlik a mentes sütemény, akik nincsenek napi szinten hozzászokva a fehérliszt és cukormentes süteményekhez 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply