Hagyományos sütemények

MEGGYES-MÁKOS ÉS NARANCSOS-DIÓS KOSZORÚK

A hétvégi desszert menü következő elemei a tavaly is nagy sikert aratott koszorúk-tekercsek voltak. Akár bejgli helyett is könnyedén elkészíthető, és látványban, ízben is fantasztikus élményt nyújt. Idén kétféle töltelékkel készítettem el őket.
A tésztát a korábbi jól bevált recept alapján készítettem. IDE kattintva megtaláljátok a tészta receptjét, valamint a részletes útmutatót a kenésről és formázásról.
Nagyon szuper, jól nyújtható kelt tésztám lett belőle, ami később a sütőben hatalmasra nőtt  Amíg kel a tészta, addig van időnk előkészülni a töltelékekkel:

Meggyes-mákos töltelék:
150 gr darált mák
18 gr DW 1:4
150 gr fagyasztott meggy
őrölt fahéj
1 nagyobb tojás fehérje
A meggyet leturmixolom, majd a negyedannyival és fahéjjal összerottyantom, végül hozzá keverem a darált mákot is. Ha teljesen kihűlt, akkor a tojás fehérjéből habot verek és hozzáforgatom a mákos kencénkhez 

Narancsos-diós töltelék:
150 gr darált dió
18 gr DW 1:4
1 cs. vaníliás xilit
50 ml tejszín
50 ml víz
1/2 ek. barna rumaroma
1 kisebb narancs reszelt sárga héja
A folyadékhoz adjuk az édesítőket, a rumaromát és a narancs héját, és összerottyantjuk, majd belekeverjük a darált dióbélt. Akkor jó, ha darabokban folyik le a kanálról, ez még kicsit szikkadni is fog, mire kidolgozzuk a tésztánkat, késsel jól kenhető lesz. Ha túl híg lenne, akkor adjunk még hozzá diót, ha túl száraz, akkor folyadékot.

A vajjal lekent kinyújtott tésztánkat vékonyan megkenjük a diós, majd ugyanígy a másik kinyújtott lapot a mákos töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük szorosan. Ezután egy éles késsel hosszában, a henger alakú tésztánkat  félbe vágjuk. Ekkor láthatjuk, milyen szép csíkos, réteges szerkezetű a belseje. Töltelékkel kifelé fordítva, a két fél hengert egymásnak háttal helyezve, óvatosan összetekerjük.
Amint látjátok, és az egyik felét a tésztámnak koszorú formába, a másikat egy lineáris kalács formában hagytam kisülni. Előmelegített 180 fokos sütőben kezdtem sütni 10 percig, majd mérsékeltem 160 fokra a hőmérsékletet és további 10 percig sütöttem. Ha pirulna a teteje, akkor alufóliával lazán letakarhatjuk. Sütés előtt a készre formázott koszorúnkat lekenhetjük tojás sárgájával is, úgy még szebb lesz a külseje, én most a maradék olvasztott vajjal kentem le. Ha valakinek még nincs annyi kézügyessége, nyugodtan hagyhatja egyenes kalács formában a tekercsét, így is fantasztikus látványt nyújthat majd a Karácsonyi ünnepi asztalon. Kínálhatjuk vanília sodóval is.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    2017 KARÁCSONYI ASZTAL – edesiteszde.hu
    2018-01-15 at 20:26

    […] ITT: Gluténmentes ünnepi gesztenyetorta ITT: Meggyes-mákos és narancsos-diós koszorúk ITT: Skót krémes […]

  • Leave a Reply