Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES ÁFONYA HERCEGNŐ 2016 CUKORMENTES ORSZÁG TORTÁJA

A 2016-os cukormentes Ország tortája, az Áfonya hercegnő, Édesanyám szülinapjára készült.
Az utóbbi hetekben nagyon felháborodtam azon, hogy az ország tortáival kapcsolatban milyen csalódások értek, így elhatároztam, hogy saját kezűleg készítem el Anyukámnak az idei CM Áfonya hercegnőt.  Tesóm is sokat segített, főleg a krémes tálak pocséklásmentesítésében és együtt izgult velem, hogy vajon hogy fog sikerülni. 
Nem nehéz az elkészítés, de azért sok időt és precizitást igényel szerintem. Tálalástól számítva kb. másodpercek alatt fogyott el, az egész családnak nagyon ízlett.
Én 16 helyett 12 szeletesre csináltam 21 cm-es karikában, hogy ne kis vékony, csöszmők szeleteket együnk…

Recept:
Tortaalaphoz:
200 g tojásfehérje
150 g finomra darált mandula
25 gr DW 1:4
65 g Zabpehelyliszt
30 g 82% zsírtartalamú vaj
A tortaalaphoz a vajat olvaszd meg. A tojásfehérjét verd krémes habbá, félidőtől kezdve részletekben add hozzá az édesítőt. Óvatos, de határozott mozdulatokkal rakd hozzá a lisztet, a mandulát, végül lazán keverd bele az olvasztott vajat is. A masszát terítsd vajazott vagy olajjal permetezett sütőpapírra, három körlapra osztva. A piskótát süsd 170 fokon körülbelül 10 percig.

Elkészítjük az erdei gyümölcs alapot, amiből később a zselé készül a lapok közé, valamint a krém a torta tetejére.
Ehhez 1 zacskó fagyasztott erdei gyümölcs keveréket (750 gr) lábasban lekvárhoz hasonlóan felforraljuk, én itt eltértem az eredeti recepttől , mert én már ebbe is raktam egy kis édesítőt, 2 ek. negyedannyit elkevertem 5 gr pektinnel, és hozzáadtam a rotyogó gyümölcshöz. Rottyantottam rajta még egyet, fém szűrőn átpasszíroztam, aztán hagytam kihűlni.

Elkészítjük a díszítésre szánt mandulás lapokat:
25 g finomra darált mandula
8 g DW 1:4
20 g vaj
7 ml tej
A negyedannyit melegítsd fel a vajjal vízgőz felett, majd keverd össze a mandulával és a tejjel. Sütőpapírral bélelt tepsire vékonyan kend rá a keveréket, én kanállal kis körlapokat kentem, és 180 fokon körülbelül tíz percig süsd. Hagyd hűlni, ha esetleg a szélei kicsit megsárgultak, akkor egy éles késsel leszélezhetjük, a leeső morzsákat később a torta szélének panírozásához felhasználjuk.

Erdei gyümölcsös réteghez:
350 g kihűlt erdeigyümölcs-püré
25 g DW 1:4
8 gr étkezési zselatin
Melegítsd fel a gyümölcsöt a negyedannyival, a a zselatint 50 ml vízben mikróban olvasszuk fel csomómentesre, és add a meleg gyümölcspüréhez. Figyeljünk, hogy a pürét épp csak langyosítsuk meg, ne forraljuk újra. Jól keverd el.
Elkezdjük összeállítani a tortát.
Egy tortalapot fém tortakarikába helyezünk, elterítünk rá az ugyanolyan vastagságú erdei gyümölcszselét, majd ráteszünk még egy tortalapot, azon is megismételjük a gyümölcszselét, végül rátesszük a haramdik tortalapot is. Ne ijedjünk meg, ha kissé a szélein kibugyog a gyümölcs, meg fog dermedni, és szépen fog mutatni az átsejlő panír alatt egy kis szín.
Betesszük a hűtőbe egy kicsit dermedni, amíg elkészítjük a joghurt mousset.

Joghurt mousse-hoz:
450 g 10% zsírtartalmú görög joghurt
300 g lágy habbá vert tejszín
25 g DW 1:4
50 g 30%-os zsírtartalmú tejszín
1 dl víz
20 g étkezési zselatin
Az 50 gr tejszínt és 100 ml vizet melegítsd fel mikróban az étkezési zselatinnal, és dolgozd össze a joghurttal, amibe előzőleg belekevertük a negyedannyit. Ezt a keveréket hűtsd 22-23 fokra, majd lazán forgasd bele a lágy habbá vert tejszínt. Öntsd a tortára a mousse-t. Tedd hűtőbe, míg megdermed.

Vaníliakrémhez:
100 g tejszín
20 g cukor nélküli fehér csoki
negyed vaníliarúd
A tejszínt melegítsd fel a vaníliával, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva a keveréket még melegen öntsd a fehér csokira, keverd össze, fóliázd le, és tedd a hűtőbe.

Erdei gyümölcs krémhez:
60 g tejszín
15 g erdeigyümölcs-püré
15 g cukor nélküli fehér csoki
negyed vaníliarúd
Az erdei gyümölcsös krémhez a tejszínt melegítsd fel a gyümölcspürével és a vaníliával, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva az elegyet még melegen öntsd fehér csokira, keverd össze, fóliázd le, és tedd a hűtőbe.
Ha lehűltek a krémek, kihabosítom őket, habzsákba teszem, és a megdermedt tortát díszítem vele. Eltávolítjuk a tortakarikát, és a mandula lapok szélezéséből visszamaradt morzsát összekeverem még egy kis darált mandulával, majd bepanírozom az alját. A mandulalapocskákkal díszítem.

Az eredeti tortát a Tortavár Cukrászda készítette el, én az eredeti receptben lényegi változtatást nem tettem, csupán otthoni háziasszony felhasználó baráttá tettem, és egy csipetnyivel több édesítőt raktam bele, mert a cukrászdában kóstolt nem volt a család igényeinek kielégítően édes. Ez volt az első olyan tortám, amit egy meglévő, igazán pontos és részletes recept alapján készítettem, annak minden pontját betartva. Nagyon büszke vagyok a végeredményre, és egyúttal még nagyobb sajnálattal tekintek a cukrászdákban kínált silány minőségű másolatokra, hiszen, ha egy gyakorlatlan háziasszony ilyen minőségben és külalakban el tudja készíteni, akkor egy szakmában dolgozó, szakképesítéssel rendelkező cukrász vajon miért nem? Nyilván a választ mindenki tudja…

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply